Φεβρουάριος 2023: Στο Μουσείο Γουναρόπουλου με τη Γ Γυμνασίου

Το Μουσείο Γιώργου Γουναρόπουλου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί η Γ΄ τάξη του ΚΓΑ (κατευθύνσεις εικαστικών και χορού) την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023.

Σπάνια περίπτωση οικίας-μουσείου, το Μουσείο Γουναρόπουλου στεγάζεται στο σπίτι του ζωγράφου στα Ιλίσια και φιλοξενεί έργα και προσωπικά του αντικείμενα.

Στο ατμοσφαιρικό ατελιέ του καλλιτέχνη ξενάγησε τους μαθητές η επιμελήτρια του μουσείου δρ. Διονυσία Γιακουμή. Με τη βαθειά γνώση, το πάθος, τον γλαφυρό της λόγο η κυρία Γιακουμή παρουσίασε τον περιπετειώδη βίο του Γιώργου Γουναρόπουλου(1890-1977) σε συνάρτηση με τοιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής του.

Με τις εύστοχες ερωτήσεις της κυρίας Γιακουμή, με παρατήρηση των έργων και διάλογο οι μαθητές οικειώθηκαν το ιδιότυπο, ονειρικό ύφος του καλλιτέχνη. Μυήθηκαν στα στοιχεία που απαρτίζουν το εικαστικό σύμπαν του, αναγνώρισαν αυτοβιογραφικά του στοιχεία, κατέγραψαν τις επιρροές του από έργα ομοτέχνων του και ρεύματα του καιρού του, ανίχνευσαν τη σχέση του με τη μουσική και τη λογοτεχνία. Μίλησαν για υλικά και τεχνικές, για τη γραμμή και το χρώμα, για το φως και τη σκιά, για την υπογραφή του καλλιτέχνη. Είχαν τέλος το συγκινητικό προνόμιο να τους επιδειχθούν σύνεργα του καλλιτέχνη: το ξυλίκι, τα χρώματα, η παλέτα του.

Ακολούθως, η μουσειολόγος κυρία Ζωή Χαραλαμπίδου στην αίθουσα προβολών επέδειξε και σχολίασε αναπαραγωγές του έργου του καλλιτέχνη για το Δημαρχείο Αθηνών (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου). Πρόβαλε στη συνέχεια έργα animationκαι videodance – παραγγελίες του μουσείου. Η κυρία Χαραλαμπίδου φώτισε τις συνθήκες δημιουργίας των έργων και επεσήμανε αισθητικές και τεχνικές παραμέτρους τους. Στον δημιουργικό διάλογο που με μαεστρία διεύθυνε αναδείχθηκε πώς το έργο του Γουναρόπουλου εμπνέει σύγχρονους καλλιτέχνες από διάφορους χώρους και μετουσιώνεται στις δημιουργίες τους.

Οι μαθητές πήραν ιδέες και έμπνευση για δικά τους έργα (εικαστικά, χορογραφίες…). Ενημερώθηκαν επίσης για το πλουσιότατο πρόγραμμα εκθέσεων, εκδηλώσεων και διαλέξεων που φιλοξενεί και οργανώνει το εξαιρετικά δραστήριο Μουσείο Γουναρόπουλου.

Θερμότατα ευχαριστούμε τις κυρίες Γιακουμή και Χαραλαμπίδου και επισημαίνουμε πως το ΚΓΑ έχει αναπτύξει συνεργασία με το Μουσείο Γουναρόπουλου στο πλαίσιο προσφοράς διαλέξεων και ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης.

Οι φωτογραφίες είναι της μαθήτριας του Γ2 Αγγελικής Καραδήμα και της καθηγήτριας χορού κυρίας Άννας Δασκάλου.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός, αλλά μπορείτε να κάνετε trackbacks και pingbacks.