Φεβρουάριος 2023: Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης “Το συρματόπλεγμα”

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο κινηματοθέατρο “Δαναό” όπου παρακολουθήσαμε την παράσταση “Το συρματόπλεγμα” με τα τμήματα του σχολείου της Α΄ γυμνασίου και Β΄ γυμνασίου κατευθύνσεων Εικαστικών και Θεάτρου-Κινηματογράφου, της Γ΄ γυμνασίου κατεύθυνσης Θεάτρου-Κινηματογράφου καθώς και όλη η Α΄ λυκείου. Η θεατρική παράσταση το «Συρματόπλεγμα», είναι βασισμένη στο βιβλίο «το Αγόρι με τη Ριγέ Πιτζάμα» του Τζον Μπόιν, σε διασκευή–σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Η μουσική της παράστασης και τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου που παίζονται ζωντανά, αποτελούν έναν καταπέλτη εναντίον κάθε μορφής φασισμού. Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής.

Μετά την παράσταση, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου έκαναν πολλές ερωτήσεις στους συντελεστές της παράστασης και πραγματοποιήθηκε μια πολύ ζωντανή συζήτηση με τους ηθοποιούς για θέματα συναφή με το έργο, την τέχνη του θεάτρου και τις τεχνικές του.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στην παράσταση, οι έφηβοι θεατές συναντιούνται με το ιστορικό θέμα των γενοκτονιών. Σε αντίθεση όμως με το πρωτότυπο μυθιστόρημα και την ταινία, η παράσταση δεν περιορίζεται στο Ολοκαύτωμα, αλλά εντάσσει το θέμα σε ένα γενικότερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Ο ήρωας θα μπορούσε να είναι από την Ουκρανία, την Αρμενία, την Παλαιστίνη, την Αλβανία, το Κουρδιστάν, την Τσετσενία, τον Πόντο, την Ελλάδα… Γενοκτονίες συνέβησαν και ίσως συμβαίνουν στις μέρες μας σε διάφορες περιοχές του κόσμου…

Συρματοπλέγματα σαν αυτό ή παρόμοια, υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου… «Το Συρματόπλεγμα» είναι μια ιστορία με μεγάλη παιδαγωγική σημασία που μεταδίδει στα παιδιά την αξία της ισότητας, της φιλίας και του ανθρωπισμού.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός, αλλά μπορείτε να κάνετε trackbacks και pingbacks.