2η Συναυλία παλαιάς μουσικής «Ex Femina II»

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, μέλη της ομάδας που συμμετέχει στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Μουσική και εικαστικά – εικόνα και ήχος» παρακολούθησαν τη δεύτερη συναυλία του κύκλου Μουσικής «Ex Femina» με έργα ύστερης αναγεννησιακής μουσικής – πρώιμου Μπαρόκ, στο Μέγαρο Μουσικής  Αθηνών. Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στην Ιζαμπέλλα Λεονάρντα (1620-1704), η οποία υπήρξε η πλέον παραγωγική συνθέτρια μουσικής μπαρόκ, με περισσότερα από διακόσια έργα και η πρώτη γυναίκα που έγραψε οργανικές σονάτες, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν ασυνήθιστη δομή και ιδιαίτερη υφολογική ποικιλία.

Σε αυτή τη συναυλία, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να δούμε να ερμηνεύονται τραγούδια και μουσικά κομμάτια που γράφτηκαν πριν 400 χρόνια σε όργανα εποχής όπως το μπαρόκ βιολί, το μπαρόκ τσέλο και το εκκλησιαστικό όργανο.

Όλες οι συναυλίες του κύκλου «Ex Femina», παίζονται με όργανα εποχής και μας εισάγουν στον κόσμο της τόσο πλούσιας, αλλά σχετικά άγνωστης, μουσικής της Αναγέννησης και του Μπαρόκόπου εξειδικευμένοι ερμηνευτές παρουσιάζουν σπάνια έργα, ενώ το μουσικό μέρος εμπλουτίζεται με εισαγωγικές ομιλίες, συνοδεύεται από προβολές ή/ και συνδυάζεται με τη θεατρική τέχνη.

Της συναυλίας προηγήθηκε η ομιλία – διάλεξη: «Θεϊκές σειρήνες, µούσες, συνθέτριες: µουσικές όψεις της γυναίκας-δηµιουργού, 16ος–17ος αιώνας» από την Βασιλική Κουτσοµπίνα, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ και την Gabriella Spanò, μουσικολόγο της Μουσικής βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη».

Η συναυλία και η διάλεξη έγιναν στο πλαίσιο του κύκλου παραστάσεων παλαιάς μουσικής με τίτλο, “Ex Femina”, αφιερωμένων σε γυναίκες που άφησαν το αποτύπωμά τους και σφράγισαν με το έργο και την προσωπικότητά τους τη μουσική δημιουργία και πράξη.

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.megaron.gr/event/ex-femina-ii/

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός, αλλά μπορείτε να κάνετε trackbacks και pingbacks.