Ένα από τα πιο ιστορικά και όμορφα κτίρια του κέντρου της Αθήνας, το Παλαιό Χημείο (Σόλωνος 104 & Μαυρομιχάλη 17), επισκέφθηκε το τμήμα Α1 Λυκείου του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αθηνών την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024.
Οι μαθητές μυήθηκαν στην αρχιτεκτονική και την ιστορία του κτιρίου από τον Διευθυντή του Σχολείου μας δρ. Διονύσιο Μαρούλη και ξεναγήθηκαν στους χώρους του από την Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής κυρία BασιλικήΣτρακαντούνα.
Έργο του ErnstZillerαπό το 1887, το Παλαιό Χημείο είναι χαρακτηριστικό του ιδιώματος του μεγάλου αρχιτέκτονα, ο οποίος συνεργάστηκε σ’ αυτό με τον αρχιτέκτονα του Χημείου του Βερολίνου FriedrichZastrau.
Στην απλή, αλλά συνάμα επιβλητική του πρόσοψη ξεχωρίζει η προβεβλημένη κεντρική είσοδος με την μαρμάρινη κλίμακα, τους ιωνικούς κίονες και την αετωματική επίστεψη.
Το Παλαιό Χημείο στέγασε από το 1890 και για έναν αιώνα την Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα αμφιθέατρα και τα εργαστήριά του πέρασαν οι διαπρεπέστερες μορφές των Φυσικών Επιστημών (όπως ο ιδρυτής του Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, ο καθηγητής του Αϊνστάιν Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, οι Λ. Ζέρβας, Δ. Χόνδρος, Κ. Αλεξόπουλος κ.α.)
Το κτίριο συνδέεται και με σημαντικές ιστορικές στιγμές, εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος. Από τον ραδιοφωνικό του σταθμό (η κεραία του οποίου διακρίνεται ακόμα στην ταράτσα) γινόταν κατά τη διάρκεια της Κατοχής η επικοινωνία με την εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση. Με πομπό του (που μεταφέρθηκε στο Ζάππειο) μεταδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1944 το χαρμόσυνο μήνυμα της απελευθέρωσης της Αθήνας. Τον Νοέμβριο του 1973, και στα δικά του έδρανα άναψαν οι σπίθες που οδήγησαν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την πτώση της Χούντας.
Το κτίριο, αλλά in situ και κάποιοι από τους χώρους του με τον εξοπλισμό τους, έχουν κηρυχτεί διατηρητέα. Ανακαινισμένο και απαστράπτον, το αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα συνδέει σήμερα την ιστορία των Φυσικών Επιστημών με το παρόν και το μέλλον της Νομικής Επιστήμης: στεγάζει την Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, θα υποδεχτεί σύντομα το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, ενώ θα φιλοξενεί και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Εντυπωσιασμένοι από την επίσκεψή τους οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου υποσχέθηκαν να επιστρέψουν σύντομα στο Παλαιό Χημείο για να παρουσιάσουν αυτή τη φορά καλλιτεχνική τους δουλειά!
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός, αλλά μπορείτε να κάνετε trackbacks και pingbacks.