Εκπαιδευτική δράση «Παιδικές Προθήκες Θαυμαστών Αντικειμένων» («Cabinets de curiosités des enfants»)

Την Πέμπτη 23/02/2023, κατά τη διάρκεια της 3ης και 4ης διδακτικής ώρας, στο Εικαστικό Εργαστήρι του Σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση με τίτλο, «Παιδικές Προθήκες Θαυμαστών Αντικειμένων» («Cabinets de curiosités des enfants»), με τη φωτογράφο Magali Lambert, στην οποία συμμετείχε η Α΄ εικαστικών. Η δράση αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με το Γαλλικό Ινστιτούτο, υπό την αιγίδα της Γαλλικής πρεσβείας.

Λίγα λόγια για τη δράση

Υλικό αφόρμησης αποτέλεσε το φωτογραφικό έργο της καλλιτέχνιδος, με τίτλο «Είσαι ένα θαύμα», με θέμα άχρηστα αντικείμενα βιομηχανικής ή φυσικής προέλευσης συνδυασμένα μεταξύ τους και παρουσιασμένα όπως τα «Mirabilia» των ιδιωτικών μουσειακών συλλογών της Αναγέννησης.
Σκοπός της δράσης ήταν οι μαθητές /-τριες να εξοικειωθούν με τη διαδικασία και να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, ώστε να εκφράσουν τα δικά τους ερωτήματα, οράματα ή ιστορίες.
Κατά την προετοιμασία του εργαστηρίου, κάθε παιδί είχε επιλέξει και φέρει στο σχολείο ένα ή περισσότερα αντικείμενα (φυσικά ή/ και κατασκευασμένα) που του δημιουργούσαν συνειρμούς.
Στη διάρκεια του εργαστηρίου, αυτά μαζί με άλλα αντικείμενα που προμήθευσε η καλλιτέχνιδα αξιοποιήθηκαν από τους/τις μαθητές/-τριες σε νέες συνθέσεις, στις οποίες έδωσαν τίτλο, ενώ κατέγραψαν τις ιδέες και τις ιστορίες που γεννήθηκαν από αυτή τη δημιουργική διαδικασία.
Ακολούθησε ειδική φωτογράφιση, την οποία πραγματοποίησαν οι μαθητές και μαθήτριες, επιλέγοντας τα κάδρα και το φωτισμό των συνθέσεών τους.
Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των έργων τους στην ολομέλεια του εργαστηρίου.
Συμπερασματικά, η εκπαιδευτική αυτή δράση κρίνεται εξαιρετικά επιτυχημένη, σύμφωνα με τα σχόλια των ανθρώπων που συμμετείχαν, μικρών και μεγάλων, αλλά και τα έργα των παιδιών.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός, αλλά μπορείτε να κάνετε trackbacks και pingbacks.