«Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών στο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα».

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025 το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών με συμμετείχε στις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα που πραγματοποιήθηκαν στο Λουτράκι Κορινθίας. Εννέα μαθητές και μαθήτριες από την κατεύθυνση Θεάτρου-Κινηματογράφου Α΄ και Β΄ Λυκείου παρακολούθησαν τα εργαστήρια θεάτρου, ραδιοφωνικής εκπομπής, φωτογραφίας και κεραμικής, καθώς και θεατρικά δρώμενα που παρουσίασαν ομάδες μαθητών από σχολεία Ιταλίας και Ελλάδας που συμμετέχουν στο Δίκτυο σχολείων του Φεστιβάλ. Από τα 15 ελληνικά σχολεία που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, την Πέμπτη 20 Μαρτίου στο Λουτράκι θεατρικά δρώμενα παρουσίασε το 1ο ΓΕΛ Γαλατσίου, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Περιστερίου, το ΕΠΑΛ Τρίπολης, το 4ο Λύκειο Καλαμάτας, η Ελληνογαλλικη Σχολή. Ε. Ντελακρουα και η Ιταλική Σχολή Αθηνων. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στα σχολεία και η συνεργασία των εκπαιδευτικών ευνοείται στο Δίκτυο και καλλιεργεί την κουλτούρα συνεργασίας που είναι τόσο ασθενική στην ελληνική εκπαίδευση.

Το «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα» (Festival della Philosofia in Magna Grecia®) γεννήθηκε σε έναν τόπο τον οποίο οι εμπνευστές του Ιταλοί εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν ως «συμβολικό τόπο της δυτικής φιλοσοφίας», την αρχαία Ελέα. Το 2012 επεκτάθηκε σε όλη τη νότια Ιταλία, αναπτύσσοντας τις δραστηριότητές του σε «μερικές από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες του μεσογειακού πολιτισμού», όλες αποικίες των Ελλήνων που τις αγάπησαν πολύ: Ascea, Paestum, Metaponto, Matera, Gallipoli, Lecce, Syracuse, Noto. Από το 2015 έφτασε και στην Ελλάδα σε τόπους ανάλογου πολιτισμικού φορτίου: Αθήνα, Δελφοί, Κορινθία, Επίδαυρος.

Το εκπαιδευτικό έργο του Φεστιβάλ αποτελείται από συγκεκριμένες δραστηριότητες αφιερωμένες στη φιλοσοφική εκπαίδευση, την ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης και τη διαμόρφωση καλλιτεχνικών γλωσσών και κωδίκων. Η καινοτομία που χαρακτηρίζει τη διαδικασία είναι η μεθοδολογία της βιωματικής, ενεργητικής μάθησης, η οποία πραγματώνεται με ορισμένες δραστηριότητες όπως:

φιλοσοφικοί-θεατρικοί περίπατοι σε περιοχές ιδιαίτερου ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος,

φιλοσοφικοί διάλογοι με διεθνούς φήμης πανεπιστημιακούς καθηγητές και φιλοσόφους,

εργαστήρια πρακτικής φιλοσοφίας (θέατρο, ήχος, εκφραστική κίνηση, κινηματογράφος, φωτογραφία, διαλογισμός, ραδιόφωνο)

διαγωνισμοί (agòn) για νεαρά ταλέντα.

Το Φεστιβάλ προσφέρει στους μαθητές και στους συνοδούς καθηγητές μια πολιτιστική και συναισθηματική εμπειρία με ισχυρό αντίκτυπο: είναι μια μαγική «αγορά» όπου οι έφηβοι ανταλλάσσουν ιδέες, μαθαίνουν να ακούν τον εαυτό τους και τους άλλους και να συμμετέχουν. Καλλιεργείται η σχέση δασκάλων και μαθητών, δημιουργούνται πεδία εμπιστοσύνης και προβληματισμού, αναπτύσσεται δυναμικά και πρωτότυπα η κριτική σκέψη. Μέσα από βιωματικές διαδρομές μάθησης κατάλληλες για την προώθηση της προσωπικής ανάπτυξης, οι έφηβοι – οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του “Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα»® – πειραματίζονται με μια μεθοδολογία που θέτει το άτομο και τα συναισθήματά του στο επίκεντρο.

 

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός, αλλά μπορείτε να κάνετε trackbacks και pingbacks.