Σεμινάριο – Εργαστήριο από το Κέντρο Διοτίμα σε θέματα έμφυλων διακρίσεων, έμφυλης βίας και το πώς σπάζοντας την κουλτούρα του σεξισμού μπορεί να γίνει το σχολείο ένας ασφαλής, συμπεριλαμβανομένου χώρου για όλες/όλα/όλους.

Την Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2025, τα τμήματα της Γ Γυμνασίου του σχολείου μας συμμετείχαν σε δύο διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια-σεμινάρια που υλοποιήθηκαν από το Κέντρο Διοτίμα. Η διοργάνωση του επιμορφωτικού σεμιναρίου έγινε με αφορμή την «8η Μαρτίου – Ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών» και στο πλαίσιο των μαθημάτων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, στα οποία τη φετινή σχολική χρονιά μελετάμε το ζήτημα της θέσης της γυναίκας στη διαχρονία του και το πώς αυτό παρουσιάζεται στα λογοτεχνικά έργα από τον 11ο έως τον 20ο αιώνα.

Με το χαρακτήρα ενός ασφαλούς χώρου συνύπαρξης στο εργαστήριο ασχοληθήκαμε με θέματα έμφυλης ισότητας, έμφυλων δικαιωμάτων και την εξέταση περιπτώσεων έμφυλης βίας, ώστε να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε την έμφυλη βία και την κουλτούρα του σεξισμού. Μέσα από πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των παιδιών μιλήσαμε τόσο για ζητήματα φύλου και έμφυλων ταυτοτήτων όσο και για τις περιπτώσεις έμφυλων διακρίσεων και το πώς τα έμφυλα στερεότυπα αναπαράγουν κοινωνικές ανισότητες, διαιωνίζουν σεξιστικές αντιλήψεις και κουλτούρα ανοχής στην έμφυλη βία.

Μας απασχόλησαν ιδιαίτερα το φαινόμενο των γυναικοκτονιών και η πυραμίδα της έμφυλης βίας, το ζήτημα της συναίνεσης και το τι σημαίνει το «όχι είναι όχι;». Ο κεντρικός άξονας και στόχος του εργαστηρίου ήταν κατανοώντας όλα τα ζητήματα αυτά να καλλιεργήσουμε και να προωθήσουμε από την πλευρά μας την έμφυλη δικαιοσύνη, αναδεικνύοντας και αντιμετωπίζοντας από κοινού τις πολλαπλές διακρίσεις σε βάρος των (νέων) γυναικών/θηλυκοτήτων, κοριτσιών και να φροντίσουμε ώστε να μπορεί να γίνει το σχολείο ένας ασφαλής, συμπεριληπτικός χώρος για όλες/όλα/όλους.

Η ανταπόκριση και η συμμετοχή των παιδιών ήταν εκτός από συγκινητική ήταν εντυπωσιακή, καθώς όχι μόνο έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία πάνω σε θέματα διακρίσεων και έμφυλης βίας, αλλά μίλησαν και για την ευθύνη του καθενός μας ξεχωριστά σε τέτοια περιστατικά ακόμα και όταν δεν μας αγγίζουν άμεσα.

Ευχαριστούμε την κοινωνική ανθρωπολόγο, ερευνήτρια φύλου & φεμινισμού Κατερίνα Σεργίδου για το εξαιρετικό εργαστήριο.

Παναγιώτα Αμανατίδου, Φιλόλογος, MPhil.

 

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός, αλλά μπορείτε να κάνετε trackbacks και pingbacks.