Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών στο “Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα”

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών συμμετείχε στο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα (https://www.filosofiafestival.it/) 7-12 Νοεμβρίου 2023. Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή ελληνικού σχολείου στο εν λόγω Φεστιβάλ το οποίο διεξάγεται από το 2012 σε πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας και της Ελλάδας για μαθητές 16-19 ετών, με την πρωτοβουλία, την οργάνωση και την εμψύχωση Ιταλών εκπαιδευτικών χάρη στην κατάρτιση και την αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό καθώς και για την εκπαιδευτική λειτουργία της τέχνης.

Οι διοργανωτές του «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα» απονέμουν στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών το «Κύπελλο των Φιλοσόφων»!, Συρακούσες 8-11-2023. Στο μικρόφωνο η διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Giuseppina Russo.

Το θέμα του εφετινού Φεστιβάλ ήταν «Αγάπη-Μίσος» εμπνευσμένο από τις έννοιες – κοσμογονικές δυνάμεις «Φιλότης – Νεῖκος» του Εμπεδοκλή, ο οποίος γεννήθηκε στον Ακράγαντα.

Το Λύκειο Giordano Bruno της Νάπολης στο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα», Συρακούσες, 7-11-2023

Η συμμετοχή του Καλλιτεχνικού σχολείου σε αυτό το Φεστιβάλ οφείλεται στη συνεργασία του με την Ιταλική Σχολή Αθηνών στο πλαίσιο του Δικτύου ΟΤΙΣ για την ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας στα σχολεία. Μαθητές και μαθήτριες της Κατεύθυνσης Θεάτρου της Α΄ Λυκείου του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών παρουσίασαν βιντεοσκοπημένο τμήμα της παράστασης που ετοίμασαν για το «Έτος Παζολίνι» υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Θεατρικής Αγωγής κ. Φαίης Μπαρούνη, ενθουσιάζοντας το κοινό των Ιταλών μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το φινάλε της βιντεοσκοπημένης παράστασης για τον Πιερ Πάολο Παζολίνι από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών, «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα», Συρακούσες, 8-11-2023

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της επίσκεψης στη Σικελία περιέλαβε τα ακόλουθα: Στις Συρακούσες (Ορτυγία): Ξενάγηση στον ναό του Απόλλωνα και στον καθεδρικό ναό, φιλοσοφικός περίπατος με ξενάγηση στην «κρήνη της Αρέθουσας», μουσικό δρώμενο στον κήπο του Αρχιμήδη και του Δημαρχείου με την ευγενική παρουσία του Δημάρχου, θεατρική απαγγελία αποσπάσματος από τα έμμετρα κείμενα του Εμπεδοκλή, καθώς και για αναπαράσταση διαλόγου του ρήτορα Γοργία ο οποίος γεννήθηκε στους Λεοντίνους (κοντά στις Συρακούσες) και συνέβαλε στην ανάπτυξη της ρητορικής τέχνης στην κλασική Αθήνα.

Από την ξενάγηση στον ναό του Απόλλωνα, Συρακούσες, 8-11-2023

Στάση για ξενάγηση στον φιλοσοφικό περίπατο, Συρακούσες, 8-11-2023

Η «πηγή της Αρέθουσας», Συρακούσες. Η Αρέθουσα ήταν νύμφη την οποία ερωτεύτηκε ο κυνηγός Αλφειός, εκείνη για να τον αποφύγει έφτασε μέχρι την Ορτυγία (Συρακούσες) και παρακάλεσε την Άρτεμη να την μεταμορφώσει σε πηγή, τότε ο Δίας λυπήθηκε τον Αλφειό και τον μεταμόρφωσε σε ποταμό, ώστε να συναντά τα νερά της Αρέθουσας.

Ο καθεδρικός ναός των Συρακουσών είναι κτισμένος επάνω στον ναό της Αθηνάς. Μοναδική περίπτωση χριστιανικού ναού που διατήρησε τον αρχαίο πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε.

Θεατρικό δρώμενο αναπαράστασης φιλοσοφικού διαλόγου του ρήτορα Γοργία, Συρακούσες 8-11-2023

Μουσικό δρώμενο στον κήπο του Δημαρχείου, Συρακούσες, 8-11-2023

Θεατρικό εργαστήριο με τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου και της Ιταλικής Σχολής Αθηνών από τον Alessi Ferrara, Συρακούσες 8-11-2023

Στο Παλέρμο: Συνάντηση με καθηγήτριες του Liceo Classico Vittorio Emmanuelle, επίσκεψη στο παλαιότερο (10ου αι. μ.Χ.) σωζόμενο, τότε ιδιωτικό (παλάτι Νορμανδών) και σήμερα δημόσιο (Κοινοβούλιο Σικελίας) κτήριο, στον καθεδρικό ναό και στην Όπερα, περιήγηση στο κέντρο της πόλης και επίσκεψη στο μοναδικό εργαστήριο μαριονέτας του Mimmo Cuticchio, ο οποίος αποκάλυψε μυστικά της τέχνης του και έδειξε τμήμα των παραστάσεών του σε ένα απολαυστικό μάθημα-μύηση.

Από την ξενάγηση στον καθεδρικό ναό του Παλέρμο, με τα κλασικά ελληνικά, βυζαντινά γοτθικά, νορμανδικά, αραβικά και μπαρόκ αποτυπώματα.

Το κλασικό Λύκειο «Βιττόριο Εμανουέλε» δίπλα στον καθεδρικό ναό του Παλέρμο, στο οποίο εργάζονται καθηγήτριες του «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα».

Στο εργαστήριο μαριονέτας του μοναδικού στο είδος του καλλιτέχνη Mimmo Cuticchio, Παλέρμο 9-11-2023

Ο Καρλομάγνος με αξιωματικούς του στην αρχή του δείγματος παράστασης με μαριονέτες από τον ίδιο τον Mimmo Cuticchio, Παλέρμο 9-11-2023

Στην πόλη Sciacca της περιοχής του Ακράγαντα (Agrigento): Επίσκεψη στο θετικής κατεύθυνσης Λύκειο “Enrico Fermi”, όπου, μετά από θερμή υποδοχή και ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ιταλίας και Ελλάδας, η καθηγήτρια κ. Alida Alessi παρουσίασε θεατρικό δρώμενο μαθητών της αφιερωμένο στο ιερό δένδρο της ελιάς, με σχετικά αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου (σκηνή αναγνώρισης του Οδυσσέα από την Πηνελόπη) και την τραγωδία «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή (χορικό για την Αθήνα ως τόπο της ελιάς). Θεατρική απόδοση από μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών της χρήσης ιταλικών λέξεων στην ελληνική γλώσσα. Ξενάγηση στο ελαιοτριβείο του τοπικού Συνεταιρισμού ελαιοπαραγωγών με γευστική δοκιμή, επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο (Museodelmare) και υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών με τον Δήμαρχο κ. Fabio Termine.

Στο Λύκειο Enrico Fermi της πόλης Sciacca, μαθητές σε δρώμενο με θέμα την ελιά, 10-11-2023

Στο Λύκειο Enrico Fermi της πόλης Sciacca, μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών δραματοποιούν τη χρήση ιταλικών λέξεων στην ελληνική γλώσσα, 10-11-2023

Στο ελαιοτριβείο του συνεταιρισμού ελαιοπαραγωγών της Sciacca “Madre Terra”, 10-11-2023

Το φρέσκο ευωδιαστό ελαιόλαδο στο τελευταίο στάδιο παραγωγής του …

… και η γευστική δοκιμή του!

Το τελευταίο πρωινό της σικελικής επίσκεψης, λουσμένο στο διάφανο φως του Ακράγαντα, ξεκίνησε με ξενάγηση στον Κρόνιο Λόφο με το σπήλαιο θερμών πηγών και τον ναό του Αγίου Καλόγερου.

Η μαρίνα της πόλης Sciacca, περιοχή Ακράγαντα (Agrigento), 11-11-2023

«Αυτήν την ακραία αντίθεση φωτός και σκοταδιού, αναμεμειγμένη με την καταιγιστική θερμότητα της καρδιάς της Γης, θα νιώσουμε στο δέρμα μας καθώς φτάνουμε μέχρι τη Σιάκα, στις κοιλότητες του Monte Kronio όπου, για χιλιάδες χρόνια, η γη μοιράζεται τη βαθύτερη ανάσα της με τους ανθρώπους. Τα παλαιότερα λουτρά στον κόσμο γεννιούνται στο όρος Κρόνιο, σχεδιασμένα από τον μεγάλο Αθηναίο αρχιτέκτονα Δαίδαλο, ο οποίος, σύμφωνα με το μύθο, είχε φτάσει εκεί μετά την φυγή του από το λαβύρινθο της Κρήτης και τον χαμό του γιου του Ίκαρου.» (Από το κείμενο του προγράμματος, επιμέλεια Annalisa Di Nuzzo, http://www.annalisadinuzzo.com/)

Ξενάγηση στο σπήλαιο των θερμών πηγών, Κρόνιος λόφος, Ακράγαντας, 11-11-2023

Ξενάγηση στον ναό του Αγίου Καλόγερου, Κρόνιος λόφος, 11-11-2023

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με περιήγηση -στην Κοιλάδα των Ναών στον Ακράγαντα. Σε αυτόν τον κορυφαίας σπουδαιότητας αρχαιολογικό τόπο σε παγκόσμιο επίπεδο, η ξενάγηση έγινε από την καθηγήτρια Alida Alessi η οποία επέλεξε το πιο ιερό και σεβάσμιο σημείο της Κοιλάδας των Ναών (λατρεία χθόνιων θεοτήτων) για να παρουσιάσει θεατρικό δρώμενο μαθητών της με θέμα την αγάπη και το μίσος, βάσει της τραγωδίας του Σοφοκλή «Αντιγόνη» και σε συνδυασμό με το έργο “Uno, Nessuno, Centomilla” του Πιραντέλλο, ο οποίος γεννήθηκε στον Ακράγαντα. Προηγουμένως, οι μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών δραματοποίησαν στίχους από το πρώτο στάσιμο αυτής της τραγωδίας. Αυτό ήταν το έντονο, συγκινητικό κλείσιμο της επίσκεψης, επιστέφοντας τη συνάντηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Από τους πιο καλά διατηρημένους ναούς της αρχαιότητας, Ναός της Ομόνοιας, Kοιλάδα των Nαών στο βάθος δεξιά η σύγχρονη πόλη του Ακράγαντα (Agrigento), 11-11-2023

Κορυφαία στιγμή της όλης επίσκεψης δραματοποίηση στίχων από το πρώτο στάσιμο της Αντιγόνης του Σοφοκλή με μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών, αρχαιολογικό πάρκο Ακράγαντα, 11-11-2023

Στιγμιότυπο από το δρώμενο των μαθητών του Λυκείου Enrico Fermi υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Alida Alessi, με κείμενο από την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» και το έργο Uno, Nesuuno, Centomilla τουΠιραντέλλο (γεννήθηκε στον Ακράγαντα). -πατήστε πάνω στην εικόνα για να παίξει το βίντεο.

Στην επίσκεψη των μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών συμμετείχε ο διευθυντής του σχολείου κ. Διονύσης Μαρούλης και οι καθηγήτριες κ. Φαίη Μπαρούνη και κ. Πηνελόπη Παπαϊωάννου. Στις δραστηριότητες του προγράμματος στην πόλη Σιάκα συμμετείχε η διευθύντρια της Ιταλικής Σχολής Αθηνών κ. Veronika Sole.

H εμπειρία αυτής της επίσκεψης στη Σικελία είναι μοναδική και πολύτιμη. Τεκμηριώνει την παιδαγωγική δύναμη και αξία της τέχνης, εμπλουτίζει το ρεπερτόριο των διδακτικών μεθόδων, πιστοποιεί και ενισχύει τους δεσμούς πολιτισμού ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα, δείχνει τον δρόμο για το μέλλον.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο το βίντεο – διαφήμιση με το τραγούδι του «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα»:

https://www.youtube.com/watch?v=PX600nfhriI&t=11s

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός, αλλά μπορείτε να κάνετε trackbacks και pingbacks.