Μάιος 2023: Ξενάγηση της Γ Γυμνασίου στους Δελφούς

Την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο των Δελφών είχαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας στο πλαίσιο της ημερήσιας εκπαιδευτικής εκδρομής του ΚΓΑ τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023.

Την ξενάγηση προσέφερε με πολλή χαρά η φιλόλογος – ιστορικός της τέχνης Δέσποινα Παρασκευά.

Με την άφιξή μας στον προορισμό μας και αφού τοποθετηθήκαμε γεωγραφικά και θαυμάσαμε το φυσικό κάλλος και τη μορφολογική ποικιλία του δελφικού τοπίου εισήλθαμε στον αρχαιολογικό χώρο. Ακολουθώντας τα βήματα των αρχαίων προσκυνητών βαδίσαμε την ιερά οδό και παρακολουθήσαμε/αναπλάσαμε τον ιδιότυπο «πόλεμο των μνημείων» που εκτυλισσόταν εκατέρωθέν της από ελληνικές πόλεις και σημαίνουσες προσωπικότητες του αρχαίου κόσμου. Σταθήκαμε ιδιαίτερα στους θησαυρούς (θαυμάζοντας αυτόν των Αθηναίων), εντοπίσαμε τη θέση του άρματος του Ηνιόχου και της σφίγγας των Ναξίων και θυμηθήκαμε από τη Βυζαντινή Ιστορία τον τρίποδα των Πλαταιών. Στη στοά των Αθηναίων εξασκηθήκαμε στην ανάγνωση αρχαίων επιγραφών, ενώ με αφορμή τον ομφαλό μιλήσαμε για τους ιδρυτικούς μύθους και τις παραδόσεις και θρησκευτικές αντιλήψεις που συνόδευαν τους Δελφούς και το ιερό.

Μπροστά στον βωμό και τον ναό του Απόλλωνα μιλήσαμε για τα ποικίλα πρόσωπα του θεού και για τη Δελφική Διδασκαλία (που συμπυκνώνεται στο μηδέν άγαν και το γνώθι σαυτόν). Μελετήσαμε την αρχιτεκτονική και διαρρύθμιση του ναού και διεξήλθαμε τα σχετικά με τη μαντική διαδικασία, τη χρησμοδοσία και την ερμηνεία της. Οι μαθητές θυμήθηκαν περίφημους χρησμούς, ενώ έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα στην Πυθία για να λάβουν «λοξές» απαντήσεις.

Ψηλότερα, στο Αρχαίο Θέατρο, οι μαθητές επιβεβαίωσαν τις γνώσεις τους για την αρχιτεκτονική, την χωρητικότητα και την ακουστική των αρχαίων θεάτρων. Ενημερώθηκαν για τον τρόπο διεξαγωγής της εορτής των Πυθίων, μέρος των οποίων αποτελούσαν η παρουσίαση του πυθικού νόμου, καθώς και κιθαριστικοί και δραματικοί αγώνες, που λάμβαναν χώρα στο θέατρο. Πληροφορήθηκαν τέλος τα σχετικά με τη σύλληψη της Δελφικής Ιδέας και την αναβίωση του αρχαίου δράματος στο πλαίσιο των Δελφικών Γιορτών από το ζεύγος Άγγελου και Εύας Σικελιανού.

Η ανηφορική διαδρομή προς το στάδιο άξιζε τον κόπο. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το αθλητικό σκέλος των Πυθίων και την εξύμνηση των νικητών από τον Πίνδαρο στους Πυθιόνικούς του.

Η κάθοδος μας έδινε τη διαρκή χαρά της πανοραμικής θέασης τους τοπίου και μας έφερε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί εντυπωσιαστήκαμε από τη σφίγγα των Ναξίων, θυμηθήκαμε από τον Ηρόδοτο τους Κλέοβι και Βίτωνα αντικρίζοντας τους ομώνυμους κούρους, θαυμάσαμε τα πολύτιμα χρυσελεφάντινα τμήματα αγαλμάτων του Απόλλωνα και της Άρτεμης. Μιλήσαμε για αρχαία ελληνική μουσική με αφορμή μια μαρμάρινη «παρτιτούρα». Επισημάναμε αισθητικές, αλλά και ιδεολογικές και πολιτικές παραμέτρους στον γλυπτό διάκοσμο από τον ναό του Απόλλωνα και τους θησαυρούς Αθηναίων και Σιφνίων. Σταθήκαμε στα αγάλματα του αθλητή Αγία και του ωραίου Αντίνοου.

Τέλος, μείναμε εκστατικοί μπροστά στον Ηνίοχο, το διάσημο έργο που αντανακλά το κάλλος, την αρμονία, το ήθος της Αρχαίας Ελλάδας.

Εξερχόμενοι, εντοπίσαμε τη θέση της Κασταλίας πηγής που έρρεε ανάμεσα στις Φαιδριάδες. Κατοπτεύσαμε τον αρχαιολογικό χώρο του ιερού της Προναίας Αθηνάς θαυμάζοντας την υπέρκομψη Θόλο και ενθυμούμενοι τη μορφή και λειτουργία των αρχαίων γυμνασίων.

Ένα πνευματικό ταξίδι έφτανε στο τέλος του για να δώσει τη θέση του σε στιγμές χαλάρωσης στη γειτονική Αράχοβα.

Ευχαριστούμε θερμά τις μαθήτριες του Γ2 Καραδήμα Αγγελική και Ντάλλα Ελευθερία για το φωτογραφικό υλικό.

 

 

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός, αλλά μπορείτε να κάνετε trackbacks και pingbacks.