Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, η Α΄ Γυμνασίου του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών επισκέφτηκε το Μουσείο Κοτσανά, στο Σύνταγμα. Εκεί, ξεναγήθηκε στις εκθέσεις και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα Αρχαιοελληνικά Μουσικά Όργανα καθώς και για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής, καθώς στην Α΄ Γυμνασίου διδάσκεται η αρχαία ελληνική μουσική. Οι βασικοί εκπαιδευτικοί στόχοι των προγραμμάτων είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα, να κατανοήσουν τον πολύπλευρο ρόλο της μουσικής στον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο κατά την αρχαιότητα και να εντοπίσουν συνδέσεις και συνέχειες με τον νεότερο και σύγχρονο δυτικό και ελληνικό μουσικό πολιτισμό. Συγκεκριμένα η έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια» στεγάζεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο 200 τ.μ., που έχει σχεδιαστεί με όλες τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές. Αποτελεί ένα εντυπωσιακό πανόραμα από 42 πλήρως λειτουργικά, ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα της αρχαιότητας, καρπό πολυετούς έρευνας και μελέτης του ιδρυτή του μουσείου Κώστα Κοτσανά.
Η περίφημη ύδραυλις του Κτησιβίου και η ομηρική φόρμιγγα δίνουν τη σκυτάλη στη λύρα του Ερμή και στον ελικώνα του Πυθαγόρα, σε ένα μουσικό ταξίδι όπου οι μαθητές απολαμβάνουν μια βιωματική εμπειρία στον συναρπαστικό αλλά και συνάμα άγνωστο κόσμο της αρχαιοελληνικής μουσικής. Στην εκθεσιακή ενότητα των μουσικών οργάνων η «ανάγνωση» επιλεγμένων εκθεμάτων μέσω προκαθορισμένων μουσειακών διαδρομών γίνεται με την καθοδήγηση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, τη χρήση ειδικού εποπτικού υλικού ενώ βασίζεται στη διάδραση και τη βιωματική προσέγγιση. Οι μαθητές «συνδιαλέγονται» με εκθέματα απτικού τύπου (hands-on exhibits), που βγαίνουν από τις προθήκες, ενώ ταυτόχρονα ακούνε τους αυθεντικούς ήχους των πλέον εμβληματικών αρχαίων ελληνικών οργάνων σε πιστή
αναπαραγωγή με τη βοήθεια ψηφιακών ηχητικών μέσων.
Λίγα λόγια για το Μουσείο Κοτσανά.
Το Mουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και καλωσορίζει μαθητές και εκπαιδευτικούς σε ένα ιστορικό αρ νουβό κτίριο στην οδό Πινδάρου 6 στο Κολωνάκι. Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2018, προσφέροντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, μέσα από τις σταθερές του συλλογές «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών» και «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια».
Επόμενο άρθρο: Εισαγωγή μαθητών στην Α΄τάξη
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός, αλλά μπορείτε να κάνετε trackbacks και pingbacks.